3 maart 2020
Sportdag
Voor het ene kind de beste dag van het jaar, voor het andere de hel op aarde: Sportdag. Lekker ravotten, atletiek, balspelen, de hele dag buiten, competitie en vooral lekker losgaan op het veld. Gemiddeld genomen organiseert elke school een jaarlijkse sportdag. De invulling is voor elke school anders.
Hoe organiseer je een sportdag?
Ligt er een draaiboek klaar op school voor de jaarlijkse sportdag? Is het een kwestie van een paar materialen uit de kast trekken en gáán of is er sprake van creativiteit en worden de leerlingen of studenten uitgedaagd? Dat laatste is natuurlijk het leukst want dan blijft de animo voor de Sportdag het grootst. Inspiratie en motivatie zijn de belangrijkste uitgangspunten. Vaak wordt de sportdag gebruikt als afsluiter van het schooljaar maar als introductie is een sportdag natuurlijk net zo goed. Je leert elkaar pas echt goed kennen als je samen sport. Vooral bij studenten die vers aan een nieuwe studie beginnen, is dit een prima activiteit om het ijs te breken.
Prominenten uitnodigen is altijd een goed idee
Een hele school samen aan het sporten, het is een uitdaging om het te organiseren. De keuze uit spellen en sporten is zó groot. Kies je voor atletiekonderdelen of ga je liever voetballen, trefballen, softballen of hockeyen? Uiteraard moet elke activiteit geschikt (te maken) zijn voor alle leeftijden want iedereen doet mee. Het basisprincipe van sport: meedoen is belangrijker dan winnen. Kies je als school voor een groot competitie-element of vind je het belangrijker dat iedereen gelijke kansen heeft. Doen leerkrachten mee of staan ze aan de zijlijn scores bij te houden. Niks leukers dan een sprintje trekken tegen de leerkracht (en dan te winnen). Ook leuk om anderen bij de activiteiten te betrekken: de leerplichtambtenaar, misschien wil de burgemeester wel mee komen doen, heb je een beroemde sporten in de buurt wonen of zijn er ouders die hun sportieve prestaties willen laten zien? Hoe je het ook organiseert: zorg ervoor dat íedereen plezier heeft.
Gezonde voeding tijdens de sportdag
In de pauzes is het tijd voor een gezond tussendoortje. Voor de lunch zorgden de kinderen zelf maar met iets lekker hou je ze gemotiveerd. De laatste jaren is een trend te zien dat scholen overstappen van koeken en chips naar fruit- en groentebuffetten. Dat past natuurlijk ook veel beter bij de spirit van de dag en na een periode van gewenning is het voor veel leerlingen inmiddels gewoongoed te worden om een worteltje te eten in plaats van een gevulde koek. De prestaties zullen er niet minder om worden. Het plezier halen ze uit het sporten, uit het elkaar uitdagen en proberen hóger, harder, langer, sneller of beter te worden dan de klasgenoten. En voor degene die als een berg opzien tegen de sportdag: even tanden op elkaar, het is maar één dag in het jaar. Morgen mag je weer lekker in de schoolbanken zitten.